IN MEMORIAN

HENK NIENHUIS

 

11-08-1941 - 18-02-2017

Nienhuis was zowel succesvol speler, trainer als directeur van Veendam. Zijn gezondheid ging de laatste jaren helaas al achteruit.

Nienhuis mag met recht een icoon worden genoemd van Veendam, de club die in 2013 failliet ging. De voormalige middenvelder was tussen 1963 en 1973 tien jaar speler van De VEENKOLONIALEN, nadat hij eerder uitkwam voor Nieuw-Buinen. Voor Veendam kwam 'boertje'Nienhuis 283 competitieduels in actie waarin Nienhuis 22x wist te scoren. Hij werd in zijn jonge jaren al opgeroepen voor Jong Oranje tegen Jong Denemarken, maar een dubbele beenbruik gooide roet in het eten. De clubs uit de eredivisie stonden voordat Nienhuis zwaar geblesseerd raakte, voor hem in de rij.

 

In de tweede helft van de jaren tachtig was Nienhuis ook trainer van Veendam, waarmee hij geschiedenis schreef door in 1986 voor het eerst in de geschiedenis te promoveren naar de Eredicisie met Veendam.In de Nacompetitie won Veendam al haar duels. Na een jaar Eredivisie  degradeerde Veendam weer in  1987 echter lukte het Nienhuis  een jaar later weer om met zijn Veendam te promoveren naar de Eredivisie. Later was Nienhuis ook nog succesvol directeur van Veendam.

 

In 2000 werd Nienhuis wegens zijn verdiensten voor het voetbal benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2013 het jaar dat Veendam failliet ging was Nienhuis te ziek om de club nogmaals te redden, Wonder boven wonder kwam Nienhuis er weer bovenop, om in 2017 alsnog aan deze vreselijke ziekte te overlijden.

 

Henk Nienhuis was de Johan Cruyff van Veendam. Voor Veendam4-ever interviewde ik hem in 2006, lees het interview hier: